Безплатен телефон

0800 20 123
0800 20 123

Безплатен телефон

0800 20 123

Не е лесна задача за близките да разговарят с роднини или приятели за това, че изпитват затруднение със слуха. Но Вашата подкрепа и инициатива ще им покаже, че съществуват решения, които ще им помогнат.

Предоставяме Ви няколко съвета как да започнете разговора с близкия човек, за да му помогнете в пътя към по-доброто чуване:

1. Изберете правилните място и време.

Изберете тихо, спокойно и удобно място за разговор с Вашия близък. Бъдете подготвени, че този разговор може да бъде труден и близкият Ви може да откаже да приеме помощ. Не се изненадвайте, ако той Ви сподели, че не за първи път води този разговор. Говорете ясно и не прекалено бързо – така ще им помогнете да разберат възможно най-много от разговора.

2. Слушайте, разбирайте и бъдете съпричастни

Добро начало е да започнете разговора, показвайки своята загриженост и емпатия. Изслушайте близкия си и му позволете да изрази какво мисли и чувства, като трябва да вземете впредвид евентуалните му притеснения. След това можете да изразите своето разбиране и гледна точка.

3. Проведете разговора с внимание и съчувствие

Изключително е важно да говорите от сърцето си и да покажете съчувствие. Избягвайте върпоси, които могат да предизвикат отбранителна реакция у Вашия близък, тък като това би довело до бъдещо отхвърляне на предложение за помощ. Обсъдете с Вашия близък как с напрадналите технологии днешно време - спрямо качество на звука, цялостно представяне и визия, той може да преоткрие звуците на живота и отново да общува безпроблемно със заобикалящия го свят.

4. Споделете Вашия опит и чувства

Споделете на Вашия близък как реално слуховата му загуба се отразява върху вас и/или семейството. Изговаряйки примери и представяйки реални ситуации на трудност при комуникацията, може да му помогне и окуражи да познае и приеме, че намира трудности с чуването си. Предлагайки помощ и подкрепа и показвайки, че ще бъдете до него във всеки етап по пътя, може да му помогне да направи първата стъпка към по-добро чуване.

5. Обсъдете заедно следващите стъпки към преоткриване на света на звуците

Обсъдете ползите на по-доброто чуване, а именно свободата отново да се наслаждава на нещата, които обича. Вашият близък може да е притеснен за самия тест на слуха, затова може да предложите да отидете с него и да се запознаете със специалиста, който ще го извърши. Бъдете там, не само за подкрепа, но и за да питате въпроси, които ще доведат до един информиран избор, който ще допринесе за увереност във възможните опции, чрез които да се подобри чуването на Вашия близък. Животът си заслужава да се чуе!

Ето и няколко допълнителни съвета, които може да са Ви от полза, когато разговаряте с човек с проблеми със слуха:

  • Уверете се, че сте в контакт „лице-в-лице“ или „очи-в-очи“ с човека, с когото разговаряте.

  • Уверете се, че сте привлекли вниманието на слушателя си, преди да започнете да говорите.

  • Използвайте естествени жестове и лицеви изгражения.

  • Не крещете. Не е комфортно за човек със слухов проблем да Ви слуша, а и изглежда агресивно.

  • Ако не Ви разбира какво казвате, не повтаряйте. Вместо това се опитайте да го кажете по друг начин.

  • Изберете подходящо място за разговор, с добро осветление и далеч от шум и разсейващи фактори.

  • Използвайте разбираем език и не говорете под носа си.

  • Избягвайте употребата на жаргон и непознати съкращения.