Безплатен телефон

0800 20 123
0800 20 123

Безплатен телефон

0800 20 123

Същност на аудиограматаКакво представлява аудиограмата?

Аудиограмата е графика, която показва резултатите от теста на слуха. Всеки път, когато отговаряте на звук по време на Вашия тест /когато мислите, че чувате звук, който е пуснат/, резултатът се записва на графиката. Аудиограмата може да бъде използвана да се идентифицира какво ниво на слух имате в сравнение с нивото на слух на нормално чуващ човек. Също така тя показва нивото на слух, когато звука става неприятно силен за Вас – терминът се нарича „некомфортно високо ниво“ /НВН/.


Как се разчита аудиограмата?

Аудиограмата като графика се използва да се направи съпоставка между степента на загуба на слуха и в кои честоти се намира загубата.

Честотата се намира на хоризонталната ос и се показва в Херци, където 250 херца е нискочестотно ниво на звука, а 8000 херца е високочестотно ниво на звука. Количеството загуба на слуха се показва на вертикалната ос в децибели, където колкото по-голямо е числото, толкова по-голяма е степента на загуба на слуха. Праговете от 0 до 20 децибела се считат за нормално ниво на слуха при възрастни хора. Всички резултати, по-лоши от този диапазон показват, че хората имат някакви затруднения в слуха.

  • Лека слухова загуба - 20-40 dB
  • Средна слухова загуба - 40-60 dB
  • Средна до тежка слухова загуба - 60-75 dB
  • Тежка слухова загуба - 75-95 dB
  • Дълбока слухова загуба - 90+ dB

100 децибела /100 dB/ не бива да се приемат като 100% загуба на слуха, защото човешкото ухо има динамичен обхват от 0 dB до 120 dB


 

По време на теста По време на теста

Първата стъпка към подобряване на вашия слух е провеждането на обстоен тест на слуха, извършен от нашите слухопротезисти.

Научи повече
Измерване на слуховата загуба Измерване на слуховата загуба

Слухът може да бъде измерен по различни начини. Тук може да прочетете повече за начините на измерване!

Научи повече
Онлайн тест на слуха Онлайн тест на слуха

Отделете 3 минути за безплатния ни онлайн тест на слуха. Разберете дали имате загуба на слуха или не? Обърнете внимание на слуха си!

Научи повече
Слухов скрининг Слухов скрининг

Слуховият скрининг е лесен начин да се направи оценка на здравето на вашите ушни канали и ушни тъпанчета. 

Научи повече