Безплатен телефон

0800 20 123
0800 20 123

Безплатен телефон

0800 20 123

ЗВУЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

ЗВУЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ
  • ЗВУЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ
  • ЗВУЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ
  • ЗВУЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ
  • ЗВУЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

Говорейки за звуците на България, едва ли има българин, който да не се сеща за обаятелния глас на Валя Балканска и нейната песен, обиколила космоса или за звука на дървения кавал, примесен с този на гайдата и тъпаните. Макар и малка на територия, България е пълна с различни звуци и обичаи, които завладяват и омайват хора от цял свят. Ето и някои от тях:

Международен фестивал „Сурва“

В България има древен обичай наречен кукерски танц, който включва сложни костюми и маски на страшни чудовища. Според него мъже и жени надяват одежди с медни и месингови звънци и са събират по улиците и домовете, за да изпълнят редица сложни танци. На незапознатия наблюдател ритуалът би приличал на въплъщение на злото и свръхестественото, но това съвсем не е така. Кукерите танцуват, за да прогонят злото. Звънците и зловещите им маски трябва да плашат злите духове, които може да обитават, следват или да се таят в сенките на всеки дом. Танцьорите посещават всеки дом в града или селото си, борят се със злобните духове и осигуряват благоденствие и щастие за всеки дом. Любопитно е, че тази традиция не е само за подбрани хора – всеки може да се присъедини, дори и без специална подготовка. По време на международния фестивал „Сурва“ зрителите са добре дошли и дори насърчавани да вземат звънец или маска и да затанцуват.

Мистерията на Българските гласове

Българската фолклорна музика е известна с интересните реакции, които извиква у хората. Много хора са се опитали да определят какво прави българската фолклорна музика толкова завладяваща, но отговорът е различен за всеки. Едни оценяват специфичната хармония на множеството традиционни инструменти – успокояващия звук на дървения кавал или великолепните звуци на българската гайда, примесени с мощния ритъм на тъпаните. Други се влюбват в омайните гласове на народните певци, често звучащи акапела. Или комбинацията от всичко това прави българската народна музика една от най-интересните и лесно разпознаваеми в света.

Може би най-известният пример за тази обаятелна музика е песента „Излел е Дельо Хайдутин“, изпълнена от великолепната Валя Балканска. Песента е била избрана като едно от двадесет и седемте музикални произведения, записани на златния диск изпратен на борда на американския „Вояджър“ през 1977. Самата Балканска е обявена за „гражданин на света“ от ЮНЕСКО, тъй като невероятният ѝ глас е световно признат заради диапазона и регистъра й както и заради способността ѝ чрез него да буди у слушателя усещането и атмосферата за песните от любимите български Родопи.

Фестивал на изкуствата „Аполония“

Фестивалът на изкуствата „Аполония“ е обичано българско културно събитие, което много хора чакат с нетърпение. Организира се всяка година около края на август – началото на септември и бързо се превръща в място за срещи на много художници, скулптори, музиканти, изпълнители, писатели, режисьори, актьори и публика от цял свят. Сред нещата, които го правят токова популярен е невероятното му разнообразие – успява да създаде чудесна атмосфера, поглъщаща всеки по-различен начин, подканяща ги да усетят пълноценно изкуството и да се насладят на всеки миг. Фестивалната програма задоволява желанията на много хора – има разнообразни компоненти, включително събития от изложби и литературни четения, през танцови и театрални представления, до филмови прожекции и много концерти, всеки един в музикален жанр, различен от предишния. Те всички се сливат хармонично в един уникален фестивал, чиято цел е да насърчава и празнува изкуство и култура във всичките им форми.

Магията на Паневритмията

България се е превърнала в дома на световно признатия духовен водач – Учителя Петър Дънов, според когото истинския път към Бог и духовен мир е чрез разбиране на космическия Му ритъм. В стремежа си да достигне духовни висини Петър Дънов създава паневритмията, която днес се счита за умението да се слееш с природата и вселената. В наши дни Учителят Дънов има хиляди последователи, които практикуват ритуала му и са се нарекли Бялото Братство. Всяко лято те се събират, за да изкачат Рила и да лагеруват около Седемте Рилски езера. Заедно те празнуват пречистването на светлината на изгрева и духовното осъзнаване, което носи. Преживяването със сигурност е незабравимо за всеки, който участва или само наблюдава.