Безплатен телефон

0800 20 123
0800 20 123

Безплатен телефон

0800 20 123

Защо ушите ни заглъхват

Защо ушите ни заглъхват
Защо ушите ни заглъхват

Въпреки че заглъхването на ушите може да не е болезнено, приглушените звуци и затрудненото чуване могат да причинят големи неудобства. Ухото може да се отпуши само за няколко часа или дни, но за да се предотврати влошаване на състоянието, е добре да се определят възможните причини за заглъхването. Ето и някои от най-честите причини:

1. Запушване на евстахиевата тръба

Евстахиевата тръба свързва средното ухо към гърлото. Течностите и секретите се стичат от ухото към гърлото през нея. Понякога се случва тези секрети да „заседнат“ в средното ухо и да причинят запушване. Обикновено това запушване е придружено от инфекция, като например обикновена настинка, грип или синузит. Плуването също е сред причинителите на ушна инфекция, известна още като „Ухо на плувеца“. Това се случва, когато водата остане в ухото след плуване, тъй като влажната среда благоприятства за развитието на бактерии и гъбички.

2. Голяма надморска височина

Някои хора усещат временно заглъхване на ушите при гмуркане, планинско катерене или при летене със самолет. Причината за това е бързата промяна на налягането на въздуха извън тялото. Евстахиевата тръба е отговорна за изравняването на налягането в средното ухо. Но на по-големи височини не винаги може да се изравни правилно. В резултат на това, промяната в налягането на въздуха се усеща в ушите.

3. Ушна кал

Чрез ушната кал тялото предпазва ухото, като почиства ушния канал и предотвратява навлизането на големи частици в ухото. Обикновено тя е мека и излиза самостоятелно, но може да се втвърди и да причини запушване, което да попречи на възможността да чувате. Единственият начин безопасно да извадите ушната кал от засегнатото ухо, е да посетите вашия лекар или специалист. Имайте предвид, че не е уместно сами да опитвате да премахнете ушната кал по какъвто и да е начин, тъй като може да пробиете тъпанчето си или да вкарате ушната кал навътре в канала и да предизвикате увреждане.

4. Увреждане, причинено от силен шум

Ако усещате заглъхване или чувате звънене в ушите след вечер, прекарана с приятели в шумно заведение или следобед сред публиката на оглушителен стадион, със сигурност това се дължи на прекомерното излагане на шум. Въпреки че тези симптоми обикновено се проявяват в рамките на 48 часа, можете да предотвратите загубата на слуха като вземете предпазни мерки следващия път, когато знаете, че ще бъдете на много шумно място. Това може да стане, като носите тапи за уши или други предпазни средства, когато нивата на шума са над 85dB; намалявате звука на телевизора или радиото; стоите възможно най-далеч от всички директни източници на силен звук.

Въпреки, че сме обхванали четири от най-често срещаните причини, поради които може да усещате ушите си заглъхнали, винаги е добре да потърсите съвет от лекар или специалист, когато имате проблеми със слуха.