Безплатен телефон

0800 20 123
0800 20 123

Безплатен телефон

0800 20 123

Защо очилата се възприемат по-добре отколкото слуховите апарати

Защо очилата се възприемат по-добре отколкото слуховите апарати
Защо очилата се възприемат по-добре отколкото слуховите апарати

Очилата, както и слуховите апарати, са белег на някаква степен на физическо увреждане. Но защо очилата са много по-приемливи за обществото? Защо някои хора все още се срамуват да носят слухови апарати, въпреки че очилата имат подобно предназначение? Ето някои фактори, влияещи върху по-лесното възприемане на очилата в сравнение със слуховите апарати и преобладаващото обществено мнение за тях.

Очилата са навсякъде!

Един от най-важните фактори, които превръщат носенето на очила в нещо естествено за медиите и обществото, е броят на хората, които ги носят. 6 от 10 души в развития свят имат увреждане на зрението и носят някакви коригиращи лещи - това означава, че хората, нуждаещи се от очила са повече, отколкото тези, които нямат потребност от тях. Хората с увредено зрение са мнозинство на планетата, не малцинство, а обществото се влияе от мнозинството. Може би поради огромната световна необходимост, очилата са много по-лесни за закупуване отколкото слуховите апарати и определено не са толкова скъпи. Повечето хора са склонни да похарчат пари за очила, които може да струват по-малко от 100 лв., отколкото за слухови апарати, тъй като са скъпа технология.

Предразсъдъците, свързани със слуховите апарати

Съществуват редица стигми за слуховите апарати, които хората, носещи очила, са преодолели през последните години. Най-голямото предубеждение е свързано с възрастта. Много хора, които се нуждаят от слухови апарати ги слагат на по-зряла възраст, тъй като по-голямата част от случаите на слухова загуба се дължат на остаряването. Слуховите апарати често се възприемат като негативен признак на стареене, докато с очилата не е така. Хора от всички възрасти носят очила – от малки деца до столетници. Въпреки че изненадващо много деца страдат от загуба на слуха (почти 15%!), все още се смята, че слуховите апарати са само за възрастни хора.

Друг предразсъдък относно слуховите апарати е свързан с представата, че те не изглеждат добре или правят грозен човека, който ги носи. Очилата са избегнали този проблем, тъй като се превърнаха в готин моден аксесоар. Дори хората, които не се нуждаят от корекция на зрението вече носят очила! Производителите на слухови апарати се борят с това предубеждение, като се стремят да ги правят по-малки и невидими. В днешно време повечето слухови апарати са едва забележими, защото са скрити от косата и имат подобрен външен вид за разлика от „бежово-банановите“ слухови апарати от миналото. Някои компании се опитват да превърнат апаратите в модно изявление като очилата, правейки по-съвременни забавни модели.

Бъдещето на очилата и слуховите апарати

Промените в технологиите и начина на живот означават, че в близко бъдеще повече хора ще носят слухови апарати.  Устройствата със слушалки все повече увреждат слуха ни. Колкото повече хора носят слухови апарати, толкова повече те ще се възприемат по-лесно и всички предубеждения относно тях ще бъдат преодолени!