Безплатен телефон

0800 20 123
0800 20 123

Безплатен телефон

0800 20 123

Защо не харесваме собствения си глас

Защо не харесваме собствения си глас
Защо не харесваме собствения си глас

Повечето от нас правят гримаса, когато чуят аудио запис на своя глас. Но защо това е така? Какво прави гласа в нашата глава толкова различен от този, който всички останали чуват? Научното обяснение зад този феномен има общо с вибрациите в тялото ни, които никой друг не може да чуе.

Когато слушаме другите хора да говорят, нашите тъпанчета и вътрешно ухо вибрират от звуковите вълни, които идват отвън. Това са вибрации, които мозъкът превръща в звуци. Същото се отнася, когато чуваме собствения си глас, но като добавим към тези външни вибрации и вътрешните, които идват от тялото ни. Това са вибрации от гласните ни струни и дихателни пътища.

Костната проводимост на звука се получава при активация на гласните струни. Вибрациите се изпращат през черепа, достигайки вътрешното ухо. Акустиката в черепа намаля честотата на тези вибрации по пътя като добавя някои бас тонове.

В резултат на това, гласът, който чуваме в главите ни е по-нисък, богат и мелодичен, а този, който чуваме от друг външен източник (примерно от видео) ни звучи тих и чужд. Не е изненада, че гласът не ни харесва без дълбоките и богати нюанси, добавени от нашата вътрешна слухова система.

Същото неприятно чувство се появява обикновено, когато гледаме наши снимки или видео. Това е така, защото сме свикнали да виждаме огледалната версия на себе си, а когато тя е обърната се чувстваме грозни, стига да нямаме перфектна симетрия на лицето.

Добрата новина е, че гласът ни не е неприятен за нашите приятели или познати изобщо: това е гласът, с който те са свикнали. Те никога не са чували вътрешния ви глас, затова не се притеснявайте да говорите. А следващият път, в който се изкушите да попитате „Наистина ли звуча така?”, не се притеснявайте,  когато отговорът е „Да”. Поне сте в добра компания ако не сте почитател на собствения си глас.