Безплатен телефон

0800 20 123
0800 20 123

Безплатен телефон

0800 20 123

Защо децата трябва сами да избират цвета на слуховите си апарати

Защо децата трябва сами да избират цвета на слуховите си апарати
Защо децата трябва сами да избират цвета на слуховите си апарати
Защо децата трябва сами да избират цвета на слуховите си апарати

Ако сте родител на дете със слухова загуба, знаете, че избора на подходящи слухови апарати не винаги е „черно или бяло”. Освен техническите аспекти, сигурно сте имали и разговор със специалиста по слухови апарати за цвета на слуховите апарати на Вашето дете. Дали да ги направите незабележими като изберете цвят, близък до този на кожата и косата или обратното - да изберете открояващ се и пъстър цвят?

Оставете детето си да изрази себе си като избере цвета, които означава нещо за него. Проучвания показват, че децата асоциират цветовете с емоции. Проучване на катедра Развитие на детето в Държавния университет на Калифорния, установява, че децата до 5-годишна възраст изразяват положителни чувства към ярки цветове като розово, червено, зелено и лилаво. Тези цветове изразяват емоции като щастие и вълнение.

В това проучване са били изследвани емоционалните асоциации с цветове на 60 деца (30 момичета, 30 момчета), разпределени по равно в групи от 5-годишни и 6½-годишни. Те са били попитани за любимия им цвят, а след това са им били показани 9 различни цвята, един по един и в различен ред. За всеки цвят децата са били питани „Как се чувстваш (спрямо този цвят)?”. Всички деца са успели вербално да изрязат емоция, свързана с конкретния цвят като 69% са били положителни. Децата са имали положителни реакции към ярки цветове (например розово, синьо, червено).  С възрастта, емоционалните реакции към ярките цветове се повишават, а момичетата започват да показват в неприрязън към тъмните цветове. Момчетата от своя страна са по-склонни да имат положителни емоционални асоциации с по-тъмни цветове.

Като педиатрични специалисти по слуха сме виждали много пъти борбата на родителите, които искат слуховите  апарати да не се отличават, докато децата им искат цветове като искрящо розово с лилаво, които стават част от тяхната идентичност. Обикновено родителите, които също имат проблеми със слуха позволяват на децата си да изберат, желаният от тях цвят.

Нищо няма да ни направи по-щастливи от това да видим напредъка на детето Ви със слуховите апарати, особено, когато децата, влизат щастливи и уверени в нашите кабинети, носейки зелените си слухови апарати, усмихвайки се от ухо до ухо, защото ще си вземат новите жълти отливки.  Дали те ще искат цветовете на любимите си спортни отбори или искат да се съчетават с новото си розово колело, ние им казаме „Нека истинските им цветове заблестят!”.

Слуховите апарати Phonak Sky V предлагат уникална концепция за Mix & Match със 16 одобрени от децата цветове. С около 2000 цветови комбинации, децата имат възможност да изберат ярки и забавни цветове за техните слухови апарати, както и за техните рогчета и други безжични аксесоари (като Roger приемателите).

Комбинирайте това с някоя от възможните опции за стикер като Skinit, или други декорации за слухови апарати, за да дадете допълнителна  възможност на децата си изразят гордо тяхната личност.

Както 10-годишната Мария каза на мен и колегите ми: „Синьото е цвета на небето, океана и на страстта!”. А какъв по-добър начин да насърчиш страстта към чуването и самочувствието? Дайте зелена светлина на ярко лилавия слухов апарат с оранжево рогче или каквато друга цветова комбинация детето Ви хареса. Оставете ги да носят цветовете на дъгата на техните уши и знайте, че те не просто чуват, но и са горди с това, което ги прави уникални.