Безплатен телефон

0800 20 123
0800 20 123

Безплатен телефон

0800 20 123

Защо да не пренебрегваме едностранната слухова загуба

Защо да не пренебрегваме едностранната слухова загуба
Защо да не пренебрегваме едностранната слухова загуба

Пациентите, които страдат от тежка до дълбока слухова загуба в едното ухо не докладват за трудности при разбирането на индивидуални разговори в тиха среда. Въпреки това, разбирането на разговори в по-динамични ситуации е истинско предизвикателство. Това включва шумни среди като ресторанти, групови разговори, църкви, фитнес зали и закрити плувни басейни.

Но защо тези места са такова предизвикателство за хората с едностранна слухова загуба?

Ушите индивидуално и колективно събират акустична информация и предават тези сигнали към центровете със слухови рецептори в мозъка. Единствено със събиране на информация с едното ухо, слуховите центрове не могат да възприемат цялата акустична картина, нормално представена от двете уши. Когато тази информация липсва, се случват редица неща, които нарушават способността ви да разбирате реч.

Ефект на сянката на главата

Когато възникне звук от страната на ухото със слухова загуба, пристигането на този звук при чуващото ухо е частично блокиран от главата ви, наричан още ефект на сянката на главата. Звуците, които най-лесно се блокират са в по-високочестотните,  които са абсолютно необходими за точното възприемане на съгласни звуци като с, ф, т, п, ч, ш и щ. Тези съгласни ни позволяват да разграничаваме думи като „нож” и „нощ”. С едностранна слухова загуба, тази способност за разграничаване на съгласните се компенсира, именно заради ефекта на сянката.

Способност за локализация

Вашият мозък се нуждае от добре балансирана звукова информация от двете уши, за да може лесно да се ориентира в посоката, от която идва даден звук. Времето на пристигане на звука (няколко милисекунди по-бързо в ухото най-близко до звука) и неговата интезивност или силата на звука са знаци, които мозъкът използва, за да открие и неговия източник. Когато чувате само с едно ухо, всички звуци изглежда идват отстрани на чуващото ухо, дори когато това не е така. Ако някой извика името ви навън, ще обърнете главата си, за да намерите източника на звука и може да отнеме няколко повторения, за да се справите.

Звуково сумиране и шумопотискане

Звук, който едва се чува на 6метра разстояние с едно ухо, лесно се чува при 10м с две уши. Това е ефекта на бинарно сумиране и е резултат на множеството пресичащи се слухови нерви преди информацията да достигне до кортекса. Това пресичане води до подобряване на звука, така че меките звуци стават чути.

В допълнение, това нервно допълнение допринася като предимство, известно още като бинарно шумолене при фонов шум. Това шумопотискане осигурява 3 децибела повече сигнал отколкото шум, известен като съотношение сигнал-шум. Въпреки че 3 децибела може да не изглеждат много, децибелът е логаритмична функция, подобна на скалата на Рихтер. За всеки 3 децибела, звуковата мощност действително се удвоява. Затова 3 децибела е значително усилване и позволява по-лесно разбиране в шумни ситуации.

Решение за едностранна слухова загуба

Традиционното решение за едностранна слухова загуба е използването на слухов приемник CROS. Той използва звено на „мъртвото” ухо, което съдържа микрофон, за да прихване звуци, пристигащи към това ухо. Тези звуци след това се предават безжично към приемника от добрата страна. Звуците от нечуващата страна след това се насочват към чуващото ухо. 

* В Център за слуха Фонио предлагаме решения за всякакъв тип слухова загуба. Запишете се на безплатен тест и консултация ТУК.