Безплатен телефон

0800 20 123
0800 20 123

Безплатен телефон

0800 20 123

Видове слухова загуба и причини

Видове слухова загуба и причини
Видове слухова загуба и причини

Има различни причини и фактори за слуховата загуба. Някои от тях можем да избегнем, но други не. В тази статия ще Ви дадем информация за някои от най-честите видове слухова загуба и причините за нея.

Загубата на слуха може да бъде постепенна или внезапна. Постепенната слухова загуба може да бъде трудна за определяне, но първите знаци обикновено включват затруднение при следене на разговор на фона на заден шум, трудности в разбиране на високочестотните гласове /като на децата/ и нужда от увеличаване на звука на ТВ.

Двата основни вида слухова загуба са сензорна, свързана с вътрешното ухо, или кондуктивна, която е свързана с проблеми с ушния канал, тъпанчето или средното ухо. Слуховата загуба може да бъде и комбинация от двата вида или т. нар. смесена слухова загуба.

I. Кондуктивна слухова загуба

Кондуктивната слухова загуба настъпва когато звукът не може да достигне средното ухо. Причините за това са следните:

 • Натрупване на ушна кал
 • Натрупване на течност в средното ухо
 • Инфекция на средното ухо
 • Перфорирано тъпанче
 • Чуждо тяло
 • Анормален растеж на костта в средното ухо /отосклероза/
 • Блокажи

II. Сензорна загуба на слуха

Това е най-често срещаната загуба на слуха и се появява когато косместите клетки във вътрешното ухо се повредят. Сензорната загуба на слуха е естествена част от процеса на стареене, но също така има и други фактори, които я причиняват:

 • Травматично излагане на шум
 • Нараняване на главата
 • Вирусна инфекция на вътрешното ухо и слуховия нерв
 • Лечение с лекарства
 • Наследствена обремененост
 • Възраст

Загубата на слуха, свързана с възрастта е най-честата причина за частична загуба на слуха. Тя обикновено започва към 40-та и 50-та година от живота на човека и се влошава с напредването на възрастта. Това се получава, защото чувствителните космести клетки във вътрешното ухо постепенно се повреждат или умират с процеса на стареене и не се регенерират повече. Повечето хора с такава слухова загуба носят слухови апарати, които подражават функцията на косместите клетки чрез улавянето и усилването на звуци от ниските честоти.

Многократното излагане на силни звуци бързо ще ускори процеса на загуба на слуха, свързана с възрастта на човека, тъй като косместите клетки ще се повредят по-рано. Вие сте изложени на риск, ако работите в шумна среда като например в нощен клуб, на строителна площадка или във фабрика. Работодателите са длъжни да осигурят защита на слуха, ако нивото на шум на тяхното работно място надвишава 85 децибела. Редовното слушане на музика с висока сила на звука, особено със слушалки, също може да увреди Вашия слух, както и внезапните силни зуци. Това състояние е известно като звукова травма.

Генетичната предразположеност може да бъде причина за глухота при раждане или да причини загуба на слуха след време. Не винаги при тези случаи има семейна обремененост. Генетичната загуба на слуха обикновено не е лечима, въпреки че може да бъде подобрена със слухов апарат. Състоянието е постоянно и обикновено засяга и двете уши, но използването на подходящи слухови апарати може да предложи големи предимства.

III. Смесената загуба на слуха е комбинация от кондуктивна и сензорна загуба на слуха и засяга външното, средното и вътрешното ухо.

Мениеровото разстройство /Мениеров синдром/ е дългосрочно, обикновено прогресивно състояние, което уврежда баланса и чуващите части на вътрешното ухо. Основните симптоми са вертиго /виене на свят, замаяност и загуба на баланс/, шум в ушите и загуба на слуха. Ние можем да Ви помогнем да оцените степента на слухова загуба, но ако изпитвате вертиго и/или шум в ушите, най-добре е да се консултирате с Вашия личен лекар.

Нашите специалисти по слухопротезиране са квалифицирани да определят възможните причини за Вашата слухова загуба и да Ви насочат към подходящо медицинско лице, обикновено Вашия лекар, ако причината за слуховата загуба може да бъде лекувана медицински или оперативно.