Безплатен телефон

0800 20 123
0800 20 123

Безплатен телефон

0800 20 123

Слуховата загуба намалява качеството на различни аспекти от живота - част 2

Слуховата загуба намалява качеството на различни аспекти от живота - част 2
Слуховата загуба намалява качеството на различни аспекти от живота - част 2

Здравословната цена при нетретирана слухова загуба

Недиагностицираната загуба на слуха има също и физически последствия като прекомерна умора, стрес, главоболие, което може да е резултат от ежедневните опити да чуват и разбират хората около себе си. Скорошно проучване установява, че умерената до тежка загуба на слуха се свързва с 54% повишен риск за смърт, а леката – с 27% в сравнение с хората без слухова загуба. Голяма част от хората със слухова загуба дори имат и проблеми с храненето и съня.

Професионалната цена при нетретирана слухова загуба
Хората със слухова загуба в работоспособна възраст печелят по-малко от тези с добър слух, а ако работата им зависи от добрата комуникация, те могат дори да изгубят позицята си. Нетретираната загуба на слуха засяга продуктивността, ефективността и успеха в кариерата. Хората, които носят слухови апарати имат два пъти по-голям шанс да бъдат наети на работа, за разлика от тези, които не носят.


Ежедневната цена при нетретирана слухова загуба

Безопасността на човек е пряко свързана със слуха. Човек може да пропусне звукови сигнали важни за неговото оцеляване като аларми, клаксони и викове за предупреждение. Пропускането на сигнали, които да въздействат върху ежедневния живот като звъна на телефон, звънец и будилник, също създават редица недоразумения.

Като хора сме склонни да пренебрегваме и отричаме проблемите си, неосъзнавайки цената, която плащаме в последствие. Тази цена се увеличава правопропорционално с времето, през което отлагаме да потърсим помощ, а проблемът единствено се задълбочава. Истината е, че отнема години да признаем пред себе си и останалите, че имаме нужда от помощ. Едва, когато се намери решение, разбираме какво сме пропуснали.
А цената, която плащаме за възможността да чуваме? Тя е минимална спрямо ползите, които ни предоставя, а именно шансът да бъдем пълноценни хора, свързани и взаимодействащи със заобикалящия ни свят.

Направете първа крачка към промяната още днес - запишете си час за безплатен тест на слуха си във Фонио.