Безплатен телефон

0800 20 123
0800 20 123

Безплатен телефон

0800 20 123

Слуховата загуба намалява качеството на различни аспекти от живота - част 1

Слуховата загуба намалява качеството на различни аспекти от живота - част 1
Слуховата загуба намалява качеството на различни аспекти от живота - част 1
Слуховата загуба намалява качеството на различни аспекти от живота - част 1

Проучвания показват, че хората, които имат нетретирана слухова загуба по-често се оплакват от умора и липса на енергия. Случаите на тежка умора са всъщност двойно повече в тази група, но те не са свързани със степента на слуховата загуба. Това означава, че дори случаите на лека слухова загуба могат да причинят същото чувство за умора и отпадналост, както при тези на тежката слухова загуба.

Слухът на Тодор се уврежда още на 20-годишна възраст от шума на картечен огън докато е служел в армията. След 32 години той прави първата крачка към по-добро чуване.

„Бях много радостен, но също така и тъжен, когато осъзнах колко много съм пропуснал през всички тези години. Можех да чувам достатъчно добре, когато седях лице в лице с някого в тиха стая, но на обществени места с фонов шум знаех, че хората говорят, но нямах представа какво казваха. Просто стоях, поклащах одобрително глава и се усмихвах. След време спрях да излизам по събития и да се социализирам. Дори докато шофирах, не успявах да чуя какво говореше дъщеря ми от задната седалка. Живея извън града, а не чувах как пеят птиците.”
„Хората със слухова загуба често не осъзнават какво пропускат” – каза той – „Това, което ни кара да се чувстваме като хора, е именно социалният контакт и взаимодействието с останалите. Когато това липсва, загубата е много по-голяма, а цената много повече от социалната. Възможността да чуваш е много съществена за цялостното здраве на човек.”

Според данни на Световната здравна организация над 360 милиона души по целия свят страдат от слухова загуба. Загубата на слуха е често срещано състояние, засягащо хората, особено с напредване на възрастта. Тя значително намалява качеството на различни аспекти от живота им – професионални, здравни и социални.

Социалната цена при нетретирана слухова загуба

Всеки трети възрастен над 60г. се сблъсква с това неудобство, но повечето изчакват средно между 5 до 15 години преди да потърсят професионална помощ. А колкото повече отлагаме, толкова повече изпускаме шанса си за пълноценен живот и лесна адаптация към слуховите апарати.

д-р Хамел казва: „Бях изгубил навика да слушам. Затова, когато си сложих слуховите апарати, ми отне дълго време да свикна да обръщам внимание на това какво говорят хората.”

Близките на хората, страдащи от слухова загуба се чувстват разочаровани, раздразнени и тъжни в следствие на недоразуменията и трудностите, които изпитват в комуникацията с тях.

Когато хората не могат да чуят какво се говори, те станават неспокойни и дори могат да започнат да подозират, че останалите говорят зад гърба им или казват неща, които не искат да чуят. Често емоционалните последици от това са гняв, срам и загуба на самочувствие.


Натиснете ТУК за част 2.