Безплатен телефон

0800 20 123
0800 20 123

Безплатен телефон

0800 20 123

Слуховата загуба и летните празненства

Слуховата загуба и летните празненства
Слуховата загуба и летните празненства

Летните партита са изпълнени с радост и добро настроение – добри приятели, меко и ароматно време, вкусна храна. Често се случва социалните събития да бъдат неприятни за хората със слухова загуба. Въпреки това летните барбекюта не са толкова натоварващи в сравнение с останалите събирания. 

Откритото пространство улеснява чуването, тъй като звукът от разговорите не се отразява от твърди повърхности, за разлика от ресторантите или други закрити помещения. Също така обстановката по време на летните барбекюта е по-непринудена, с голямо разнообразие от места за сядане и за разговор.

Ето няколко съвета за приятно и пълноценно прекарване на летните празненства на открито:

 1. Намерете си подходящо място: потърсете някое тихо и добре осветено, като избягвате тези, намиращи се в близост до високоговорители, вентилатори и климатици. Опитайте се да седнете с гръб към слънцето, за да избегнете отблясъците – така при нужда ще можете да четете по устните. Ако условията се променят, можете да отидете на друго по-подходящо място, тъй като обстановката по време на барбекютата е неофициална и спокойно можете да се преместите.
   
 2. Носете защитни средства: при събитията на открито, особено по време на големите празници, често се използват фойерверки. Задължително използвайте средства за предпазване на слуха и стойте на възможно най-голямо разстояние. Също така можете да свалите слуховите си апарати или да се насладите на спектакъла отвътре.
 3. Разхождайте се и разговаряйте свободно: следенето на разговор около голяма официална маса за хранене е предизвикателство, но при откритие летни събирания няма точно определени места за сядане. Възползвайте се максимално от тази възможност да се разхождате и разговаряте с различни групи хора, или пък се насладете на спокойствието от индивидуалните разговори през целия ден.
   
 4. Пробвайте различни настройки на слуховите си апарати, за да откриете най-подходящата за вас, когато сте на открито. Например, може да използвате програмата, която намалява шума от вятъра. Не се страхувайте да експериментирате с нови технологии като FM системите или други комуникационни устройства. Това важи и за всички обществени събития.
   
 5. Правете почивки от общуването, за да облекчите ушите,  ако е необходимо. Отидете на спокойно място, където да се отпуснете за няколко минути или се разходете.
   
 6. Не се преструвайте, когато не чувате: изкушаващо е да се усмихвате и да кимате, преструвайки се, че разбирате какво ви казват, за да избегнете смущение или нежелано внимание. Това може да повлияе на взаимоотношенията ви, особено ако го правите твърде често. Вместо това покажете със знак, че се затруднявате с чуването – така събеседникът ви ще е наясно с проблема и ще говори по-силно и ясно.
   
 7. Отпуснете се и се забавлявайте - не забравяйте да се наслаждавате на слънцето и приятната компания.