Безплатен телефон

0800 20 123
0800 20 123

Безплатен телефон

0800 20 123

Слухов тест при новородени и малки деца - част 1

Слухов тест при новородени и малки деца - част 1
  • Слухов тест при новородени и малки деца - част 1
  • Слухов тест при новородени и малки деца - част 1
  • Слухов тест при новородени и малки деца - част 1

Защо се препоръчва?

При бебетата и малките деца не може да бъде проведен стандартен тест на слуха, тъй като той предполага активен отговор при чуване на подаден звук. Освен това, когато бебе или малко дете има слухова загуба, е трудно да се разбере само от наблюдение на поведението му дали слуховите му апарати са настроени и коригирани оптимално. Регистрирането на евокираните корови потенциали може да се използва, за да се тества чуването, без да се изисква активен отговор с действие. Това го прави идеално за оценяване реакцията на малките бебета и деца на реч при нормална сила на говора.

Какво представлява тестът?

Тестът е познат като Корови слухови евокирани потенциали (CAEP) или Добавени корови евокирани потенциали (ACAEP), в зависимост от това дали тестът на детето се провежда без или със слухови апарати.

Евокираните потенциали са малки електрически сигнали, които протичат по послуховите пътища и достигат до мозъка. Те могат да бъдат записани с помощта на електроди, поставени на главата на човек. Тогава няколко различни речеви звука се подават по високоговорител на различни нива на сила на звука. Евокираните отговори на звуковете се регистрират от електродите и се записват и анализират от компютър.

Как се прави тестът?

Три малки сензора /електроди/ се закрепват върху кожата на главата с медицински лепенки и контактен гел. Електродите не причиняват дискомфорт, но е възможно след тази процедура да остане малко зачервяване на кожата, което ще изчезне в рамките на 24 часа. Причина за това е разлепването на лепенките, с които са закрепени електродите.

В следващите части ще намерите допълнителна информация.

Межувременно чувствайте се свободни да отправите свойте върпроси към екипа на педиатричния кабинет на Fonio, намиращ се в гр. София, бул. "Васил Левски" 97; директен телефон: 0882 46 55 67