Безплатен телефон

0800 20 123
0800 20 123

Безплатен телефон

0800 20 123

Няколко съвета за облекчаване на шума в ушите

Няколко съвета за облекчаване на шума в ушите
Няколко съвета за облекчаване на шума в ушите

Шумът в ушите (известен още като тинитус) е фантомно слухово възприятие - възприемане на звук при липса на външен звуков сигнал. Това може да засегне както само едното, така и двете уши. Диагнозата на тинитус често е изненада. За съжаление, някои пациенти често разбират от лекарите си, че тяхното "звънене в ушите" е нелечимо. Този тип информация кара пациентите да се чувстват изолирани и убедени, че никой не може да разбере какво преживяват.

Появата на тинитус има много причини, но няма специфични медикаменти или общи лекове. Въпреки това, дори при хроничен тинитус, има начини да се намери облекчение и да се поеме контрол.

Научете се отново да чувате

Слушайте внимателно света около вас. Насладете се на любимата си музика или звука на птиците в дърветата. Всичко, което осигурява ушите ви с разнообразни звукови впечатления, отклонява вниманието от тинитус.

Целете се към пълноценен сън

Колкото по-активни сте през деня, толкова по-лесно е да спите през нощта. Избягвайте черен чай, кафе или тежки ястия вечер. Нито алкохолът, нито хапчетата за сън гарантират спокоен сън – топла вана, преди да си легнете е по-добър вариант.

Бъдете активни, движете се

Наслаждавайте се на живота със семейството и приятелите си и организирайте личния си живот така, че да включва различни активности и разнообразие. Дръжте ума си отворен. Всичко, което увеличава личното чувство за благополучие и наслада от живота, намалява влиянието на тинитуса върху ежедневието Ви.

Избягвайте тишината

Давайте си почивка от време на време. Въпреки това, избягвайте пълно мълчание, което е открита покана за задържане на шум в ушите. Избирайте приятни източници на звукови стимули - аудио книга или релаксираща музика.

Бъдете физичски активни

Хората, които често спортуват са по-здрави. Същото важи и за хората с шум в ушите. Всичко, което ви доставя удоволствие и това тества физическата ви фитнес е добро за вас. Дори ако тинитусът ви изглежда по-силен, когато се занимавате със спорт, това не е причина за безпокойство.

Научете се да си почивате ефективно