Безплатен телефон

0800 20 123
0800 20 123

Безплатен телефон

0800 20 123

Новите слухови апарати пищят ли

Новите слухови апарати пищят ли
Новите слухови апарати пищят ли

Попитай Фонио е седмична рубрика, която отговаря на всички Ваши въпроси свързани със здравето на слуха, слуховата загуба и използването и поддръжката на слуховите решения.

„Понякога, когато слагам ръка върху слуховия ми апарат чувам пищене. Нормално ли е това да се случва? Не ме притеснява когато ги нося, но се чудя дали и другите го чуват. Защо слуховите апарати пищят? Новите слухови апарати пищят ли?“ – С.К., София

Свиренето или пищенето при слуховите апарати се обяснява като „обратна връзка“ и се получава, когато усиленият звук се върне обратно в микрофона на слуховия апарат. Една от най-честите причини е запушването на ушния канал с ушна кал, затова е добре да проверите ухото си, ако апаратите Ви започнат да пищят. Другата причина е когато отливката не приляга добре и звукът „изтича“ от ухото. Ако мислите, че това е проблемът, посетете Вашия специалист и го помолете да провери отливката. Обикновено това се решава като се смени домчето или се направи нова отливка.

Друг разпространен проблем е бръмченето, бълбукащите и пращящите звуци, което може да означава, че има проблем с вътрешната електроника. Добре е да посетите Вашия специалист, за да провери. Понякога бръмченето е възможно да бъде причинено от друго електрическо устройство наблизо. Опитайте се да разберете дали бръмченето е импулсно или се повтаря през определено време. Бълбукащите и пращящите звуци може да са причинени от малки капчици вода или ушна кал, попаднали в тръбичката. При такава ситуация почистете тръбата с помощта на помпичката за слухови апарати.

Може да видите нашата програма за поддръжка ТУК