Безплатен телефон

0800 20 123
0800 20 123

Безплатен телефон

0800 20 123

Колко шумно е прекалено шумно

Колко шумно е прекалено шумно
Колко шумно е прекалено шумно

Когато излагаме слуха си в среда с високи нива на шум, независимо дали това се случва веднъж или продължително време, това поврежда деликатната структура на нашето вътрешно ухо и причинява слухова загуба. Това се нарича сензорна загуба на слуха и въпреки че не е обратима, то можем да я избегнем. 

За да защитите вашия слух, вие трябва да сте наясно кога шумът е достатъчно силен, за да повреди слуха ви. 

Какво казват експертите

Звукът се измерва в децибели (dB) като медицинските експерти са посочили безопасните граници на излагане на шум, както в ежедневието, така и на работното място. Световната здравна организация  (СЗО) предпоръчва нивата на шум на работното място да не надвишава 85dB при 8-часов работен ден. 

Какво означава това? Например, нормалното дишане е 10dB, шепотът и ромоленето на листа е около 20dB, а тих разговор в дома - 50dB. Пернаментната слухова загуба може да се появи при еднократно излагане на силен шум (при фойерветки например) или на продължително такова. 

Как да предпазите слуха си 

 

Дайте оценка на средата

След като вече сте наясно с предпоръчителните нива на шум, наблюдавайте средата, в която сте. Високи ли са нивата на шум на работното ви място? Ако да, говорете със супервайзъра или управителя си. Вече може да си свалите и специално приложение на телефона за измерване на звука, което ще ви помогне да определените шума в заобикалящата ви среда. 

Предприемете действие 

Тапите за уши не са скъпи и са лесни за пренасяне, където и да отивате. Бъдете за пример на вашето семейство и приятели като ги използвате, когато знаете, че ще бъдете изложени на високи нива на шум например като сте на концерт. 

Бъдете проактивни за вашето чуване и си правете базов слухов тест на слуха всяка година, за да проверите дали няма отклонения. При наличие на слухова загуба в много случаи е възможно да забавите прогреса ѝ.

Ако имате притеснения и треводи, свързани с Вашия слух, може да се свържете с нас ТУК