Безплатен телефон

0800 20 123
0800 20 123

Безплатен телефон

0800 20 123

Какво представлява шумът в ушите

Какво представлява шумът в ушите
Какво представлява шумът в ушите

Нормално е да се усеща шум в ушите или главата от време на време. Случвало се е на всеки от нас. Това се дължи на движенията и процесите в тялото ни, които създават постоянни шумове. Ние рядко обръщаме внимание на тези шумове, защото звуците от околната среда са по-силни и ги заглушават. Когато се блокира външния шум, например при наличие на  ушна кал или попадане на чуждо тяло в ухото, това води до възприемане на шумовете от тялото. Инфекция или болести на ухото също могат да станат причина за шум.

Една от най-често срещаните причини за шума в ушите е увреждането на краищата на слуховия нерв във вътрешното ухо.

Излагането на силен  шум е основен фактор за това. Ето защо е важно да се обръща внимание на увреждащия ефект на силните шумове и високата, интензивна музика. Друга причина може да бъде излагането на стрес, тревожни и депресивни състояния, употреба на медикаменти, състояния на  високо кръвно налягане и т.н. Шумът може да прилича на  звънене, свистене, бучене, което се усеща в ушите или главата.  В някои случаи се наблюдава отслабване на слуха или световъртеж, нарушение в равновесието, неустойчивост на вниманието.

"Тинитус" е латинското наименование на шума в ушите. Тинитусът не е заболяване, а симптом за такова. В повечето случаи проявата му не е сериозен проблем, но води до усещане за дискомфорт, което би могло да се преодолее.

Установено е, че честотата на проявление на тинитус при хора с нормален слух варира 6-36%, а други с намаление на слуха е била значително по-висока.

Шумът в ушите може да се дължи на проблеми, като дисфункция на евстахиевата тръба, натрупване на ушна кал, остра или хронична инфекция на ухото, отосклероза, акустична неврома. Може да възникне след боледуване от рубеола, менингит, ендокринни нарушения, анемия, мигрена. В някои случаи може да е вследствие от механична травма, баротравма или мозъчни увреждания.

Органите на слуха са много чувствителни. Тъй като са част от общата нервна система, им влияе всяко изменение в здравословното състояние, от физиологичен или психологичен характер.

Информацията за предишни или текущи заболявания, преглед и няколко специфични теста ще помогнат на специалистите да определят произхода на тинитуса. Ще се вземат предвид характеристиките на шума – дали е постоянен, периодичен, неравномерен или пулсиращ, дали е свързан със загуба на слуха, дали са налице проблеми с равновесието. В случаите на постоянен шум в ушите с неизяснен произход, се провежда тест на слуха /аудиометрия/. Данните от теста ще помогнат на лекаря за поставянето на диагнозата.

Допълнителни изследвания, включващи обективно изследване на слуха, компютърно изследване на слуховия нерв и мозъчните пътеки, компютърна томография или магнитно-резонансно изследване се провеждат по преценка на лекар, за да се изключи вероятността от развитие на туморен процес. Туморите са рядко срещана причина.

Ефектът от медикаментозно лечение на шума в ушите не винаги дава желания резултат. В последните години успешно се прилага метод за маскиране на шумовете чрез създадени апарати с такава функция.

Най-добрият подход, разбира се, остава превенцията за избягване на появата на неприятния шум в ушите.

Това обхваща прилагане на предпазни мерки за защита на слуха. Препоръчва се носене на протектори, които да намаляват до известна степен шумовия фон, както на работното място, така и при участия в шумни събития като концерти, спортни състезания, лов и други. Избягване на излагането на висок шум и звук, контролираните нива на кръвно налягане, разумната употреба на кафе и никотин, внимателното прилагане на ототоксични медикаменти само по лекарско предписание, намалената тревожност и осигуряването на условия за почивка ще запазят здравето на слуховата система.

При наличие на шум в ушите може да се възползвате от БЕЗПЛАТЕН ТЕСТ НА СЛУХА в Център за слуха Fonio! Запишете си час в удобно за Вас време на телефон 0800 20 123 в един от нашите центрове из страната!