Безплатен телефон

0800 20 123
0800 20 123

Безплатен телефон

0800 20 123

Какво да очаквате при първото носене на слухови апарати

Какво да очаквате при първото носене на слухови апарати
Какво да очаквате при първото носене на слухови апарати

Слуховата загуба може да се развие постепенно и да остане незабелязана за дълъг период. С течение на времето мозъкът ни бавно свиква със звученето на света около нас, дори ако не го чуваме както хората с нормален слух. Когато знаете какви промени да очаквате, след като сложите слуховите си апарати за първи път, ще Ви бъде по-лесно да свикнете с тях и с различния начин, по който чувате звуците.

Съвсем нормално е първоначално да изпитвате притеснение. Но не трябва да се страхувате! Чувството е като да сложите очила и да видите ясно света около Вас. Или пък да се качите в колата за първата си обиколка, след като сте взели шофьорска книжка. Това са плашещи моменти, през които сте преминали успешно. Така че, ще се справите и с приспособяването към слуховите апарати.

В този момент най-вероятно се чудите кои звуци ще чувате различно и колко време отнема на човек да се чувства удобно с новите си слухови апарати.

Необходима е практика и търпение, за да се приспособите към „новия си слух”. Първият ден, в който ще излезете от кабинета на Вашия слухопротезист, заобикалящата среда може да Ви се стори много шумна, а звуците – прекалено силни. Това е съвсем нормално. Необходимо Ви е малко време и ще се приспособите. Също така, когато започнете да носите слухови апарати очаквайте гласът Ви да звучи странно. Слуховите апарати работят чрез усилване на звуците, което включва и Вашия собствен глас. Това се дължи на факта, че някои модели частично запушват ушния канал и поради тази причина гласът има различно звучене. Повечето хора, носещи слухови апарати, първоначално забелязват този ефект, но след това бързо се приспособяват към него.

През първите няколко дни не е препоръчително да носите слуховите апарати постоянно, но е задължително да ги ползвате всеки ден за поне 4 часа, за да изградите толерантност спрямо новите звуци, както и към самия слухов апарат. Хората, носещи редовно слуховите си апарати, по-успешно помагат на мозъка да си припомни всички забравени звуци. Това е от съществено значение за приспособяването както на сетивата, така и на ушите. Рядкото използване на апаратите е основна пречка за адаптацията и няма да Ви позволи да постигнете пълните ползи от тях. Мозъкът се нуждае от значително и постоянно излагане на звуци, за да се научи как да ги възприема отново. Помислете какво се случва, когато правите упражнения след като дълго време не сте били активни? Подобно на мускулите и ушите трябва да се адаптират към работата, която е необходимо да извършват. С практика и търпение трудностите и раздразнението ще изчезнат, веднага щом мозъкът Ви се научи да ги възприема и обработва по нормален начин.

Първоначално слуховите апарати може да са леко неудобни, но това е нормално, освен ако не изпитвате болка, висока чувствителност или кървене. Тогава незабавно трябва да свалите апаратите и да посетите Вашия слухопротезист, за да се направят необходимите корекции. Необходимо е да посетите няколко пъти Вашия слухопротезист през периода на адаптация, за да бъдат извършени по-прецизни настройки. Днешните слухови апарати могат да бъдат фино настроени, за да отговорят на Вашите нужди и да се уверите, че чувате максимално добре. Също така можете да го посещавате по всяко време при възникване на проблем или затруднения с поддръжката. Освен това технологиите непрекъснато се подобряват и ще имате възможността да се възползвате от последните нововъведения.

В дългосрочен план трябва да имате предвид, че е необходимо да поддържате слуховите си апарати, за да функционират безупречно. Ежедневното почистване с мека кърпа, премахването на ушната кал, използването на комплект за сушене през нощта и смяната на батериите са задачи, които лесно се изпълняват и подпомагат за удължаването на живота на апаратите.

Но запомнете, че слуховите апарати не са панацея, а инструмент, който Ви помага да чувате по-добре. Не съществува перфектен заместител на нормално функциониращия слух. Възможно е да изпитвате затруднения в някои среди, но имайте предвид, че дори и хората с много добър слух се затрудняват в някои ситуации.

Най-общо казано:

  • Ще се възобнови способността Ви да чувате и разбирате какво говорят околните
  • Значително ще се подобрят чуването и комуникацията в тиха среда
  • Чуването в шумна среда също ще бъде подобрено
  • Трябва да се приспособите към собствения си глас, без да звучи дразнещо
  • Интензивността и качеството на звуците трябва да са по-остри и по-ясни, без да бъдат дразнещи и болезнено силни
  • Носенето на слухови апарати и на двете уши ще подобри способността да чувате, да определяте от къде идват звуците и по-лесно да възприемате речта в шумна среда. Мозъкът е предназначен да използва и двете уши, а не само едно. Ако имате загуба на слуха на двете уши, задължително трябва да използвате два слухови апарата.

Слуховите апарати подобряват качетвото на живота и позволяват да се върнете към дейностите, които обичате. С малко познания за това какво да очаквате, можете да направите привикването към тях възможно най-гладко и без стрес за Вас и близките Ви.