Безплатен телефон

0800 20 123
0800 20 123

Безплатен телефон

0800 20 123

Как да поддържаме слуховите апарати

Large image: /bundles/zing/admin/images/noimage.jpeg
Как да поддържаме слуховите апарати

Старателната и ежедневна грижа за слуховите апарати допринася за правилното им функциониране и дългия период на използване. За да работят максимално добре, е нужно да имате следното предвид.

Преди да използвате спрей за коса или друга козметика, трябва да свалите своя слухов апарат от ухото си, защото тези продукти могат да го повредят. Когато не използвате слуховия си апарат оставяйте отделението за батерията отворено, така че влагата да се изпари. Винаги напълно изсушавайте слуховия апарат след употреба.

Ежедневно проверявайте отливката и тръбичката за отлагания на ушна кал и влага. Почиствайте повърхностите с кърпа без власинки. Никога не използвайте домакински почистващи препарати, сапун и др. Ако е необходимо да почистите слуховия си апарат по-сериозно, попитайте слухопротезиста Ви за съвет и информация за филтри и таблетки за абсорбиране на влагата.

Ежеседмично почиствайте отливката (домче или SlipTip) с мека, влажна кърпа или със специална почистваща кърпа за слухови апарати. За по-подробни инструкции за поддръжка или за по-детайлно почистване се консултирайте със слухопротезист.

Ежемесечно оглеждайте звуковата тръбичка за наличие на промени в цвета, втвърдяване или пукнатини. При наличие на подобни промени тя трябва да бъде подменена. В такъв случай се свържете със слухопротезист.

Слуховият апарат е направен от няколко различни части, всяка от които се нуждае от редовно почистване, за да може да се осигури дълъг и оптимален живот на устройството. Преди почистване на слуховия апарат, трябва да се уверите, че ръцете Ви са чисти и сухи. Трябва да извършвате всяка поддръжка на мека повърхност върху маса - по този начин избягвате изпускането на устройството.

Преди да започнете с почистването ще имате нужда от комплект инструменти за слухов апарат. Той съдържа следното: кърпичка; четчица; магнитен стик за батерия; струна за малък вент; четка за голям вент.

Почистване на задушни слухови апарати

Корпусът (пластмасата, покриваща устройството) може да бъде почистен със суха кърпа/хавлия. Проверете дали микрофона не е блокиран, тъй като това може да причини проблеми. Домчето (част от слуховия апарат, която стои вътре в ухото) трябва редовно да се сменя. Ушната отливка трябва да се сваля от слуховия апарат когато има нужда от почистване. Чисти се с помощта на сапун и хладка вода. След което се изплаква и подсушава напълно, като се издухва всякаква влага, останала вътре в нея. Има и специален инструмент за тази цел. Отделно с четка за премахване на ушната кал се премахват всякакви следи от ушна кал по отвора за звука на отливката. Вентът /отвор за вентилация/ се почиства чрез леко натискане на четката през дупката и внимателно завъртане, за да се премахнат всякакви блокажи. Ако вашият слухов апарат е прикрепен с тънка тръбичка трябва да прочетете ръководството на слуховия апарат, тъй като има специфични изисквания за това. Всички слухови апарати, които са свързани с ухото посредством тръбичка, е необходимо да бъдат сменени от специалист по слухопротезиране.

Почистване на вътреушни слухови апарати

Корпусът на слуховия апарат може да бъде почистен със суха кърпа, като се премахнат всякакви следи или остатъци от ушна кал от повърхността му. Пазете да не влезе нещо в микрофона и отвора за звука докато ги почиствате с четка за премахване на ушна кал. Отворът за вентилация се почиства чрез леко натискане на четката през дупката и внимателно завъртане, за да се премахнат всякакви блокажи.

Батерии

Батериите са сърцето на слуховите апарати. Когато трябва да смените батериите, не забравяйте, че те се предлагат в различни размери като всеки вид се различава по размер, съвместимост и продължителност на живота. Не всички батерии ще работят на Вашите слухови апарати. Как да разберете какъв размер батерии Ви трябват?

Батериите за слухови апарати имат четири размера: 10, 13, 312 и 675. За да определите кой размер Ви е нужен, всички производители използват стандартни цветни означения на опаковките.

Размер 10  се използват главно в мини приемници в ухото и вътреушни слухови апарати. Големината им е 5.8mm x 3.6mm и всички производители ги означават с жълт цвят.

Размер 13 са най-разпространени при задушни и вътреушни слухови апарати. Те са с големина 7,9mm х 5,4mm и с оранжево означение.

Размер 312  имат кафяво на цвят означение и размери 7.9mm x 3.6mm. Използват се при мини задушни, вътреушни и in the canal (ITC) слухови апарати.

Размер 675 имат син цвят и се използват при задушните слухови апарати. Те са с най-голям размер 11.6mm x 5.4mm.

Когато премахнете батерията на слуховия апарат е добре старателно да почистите устройството, за да продължи да работи на оптимално ниво.

Вашите слухови апарати ще работят по-добре и по-дълго когато ги пазите чисти и редовно сменяте батериите им. Ако имате някакви въпроси относно поддръжката, заповядайте на място в Център за слуха Фонио и нашите специалисти по слухопротезиране ще Ви помогнат.