Безплатен телефон

0800 20 123
0800 20 123

Безплатен телефон

0800 20 123

Как да изсуша слуховите си апарати

Как да изсуша слуховите си апарати
Как да изсуша слуховите си апарати

Попитай Фонио е седмична рубрика, която отговаря на всички Ваши въпроси свързани със здравето на слуха, слуховата загуба и използването и поддръжката на слуховите решения.

През летните месеци се затруднявам с поддръжката на слуховите ми апарати. Разтревожена съм, че са прекомерно изложени на влага, тъй като е по-висока през лятото. Бихте ли ме посъветвали по какъв начин мога да си изсушавам слуховите апарати и да ги поддържам в добро състояние? Похарчих много пари за тях и не искам да ги повредя като ги суша неправилно.“ – M.P., Варна 

Въпросът за поддръжката и грижата за слуховите апарати е често задаван. Особено що се отнася до ежедневното излагане на влага. Въпреки най-добрите усилия за разработване на слухови апарати, устойчиви на влага и вода, е възможно малки количества да проникват в тях. Например, влагата може да проникне през отделението за батериите или през тръбата или кабела, които влизат в ушния канал. Препоръчително е да изсушавате слуховите си апарати всеки ден. Най-добре е да правите това когато ги сваляте вечер преди лягане. Има различни начини за това:

  1. Създайте суха среда - от време на време слагайте слуховите апарати на сухо място без пряка слънчева светлина и далеч от директен източник на топлина.  Никога не ги поставяйте върху радиатор, камина или в микровълнова печка. 
     
  2. Използвайте изсушаващи таблетки 
    Изсушаващите таблетки съдържат влагоабсорбиращи кристали. Те се поставят в малко отделение на кутийка, където се слагат слуховите апарати. Не забравяйте да затваряте капака плътно. Кристалите променят цвета си, когато абсорбират влагата и могат да се използват няколко пъти преди да бъдат сменени.

  1. Електронна изсушаваща кутия
    Изсушаващите кутии циркулират топъл въздух около слуховите апарати. Имат таймер, който може да бъде настроен така, че процесът да престане автоматично, когато сушенето приключи. Имате избор между 3 часов цикъл на сушене за нормално ползване на слухови апарати и  6 часов цикъл, когато е нужно по-интензивно сушене при висока влажност или спортуване. Кутиите са комбинирани с UV дезинфектант. Те излъчват ултравиолетова светлина и така намаляват микробите.

Може да разгледате всичките ни предложения за поддръжка и козметика на слуховите апарати ТУК.