Безплатен телефон

0800 20 123
0800 20 123

Безплатен телефон

0800 20 123

Как чуваме и какво да направим за да предпазим слуха си

Как чуваме и какво да направим за да предпазим слуха си
Как чуваме и какво да направим за да предпазим слуха си

Ухото е забележителен, но сложно устроен орган. Слушането на разговори, телевизора, звъненето на телефона или трафика около нас са нормални звуци, които ни заобикалят всеки ден. С напредването на възрастта и излагането на силни звуци, слухът ни се променя.

Как чуваме?

Светът е пълен с разнообразие от звуци. Но как всъщност ги възприемаме? 
Звуците се събират от външното ухо, което се състои от ушна мида и външен слухов канал. Звукът преминава през ушния канал към средното ухо. Той пристига при тъпанчето – гъвкава кръгла мембрана, която започва да вибрира при удар от страна на звуковите вълни. Звуковите вълни преминават чрез движението на слуховата мембрана към средното ухо. Във средното ухо има 3 малки кости, познати като чукче, наковалня и стреме. Така свързани те са познати като осикуларна верига. Те формират мост от тъпанчето към входа на вътрешното ухо. Тяхното взаимодействие увеличава и усилва звуковите вибрации преди те да попаднат във вътрешното ухо през овалния прозорец.

 

Във вътрешното ухо се намира кохлеата, която по форма прилича на черупка на охлюв. Тя съдържа няколко мембранни секции, които са пълни с водниста течност. Когато звуковите вълни извибрират в овалния прозорец, течността започва да се движи и по този начин предизвиква промени в миниатюрните космести клетки. Тези космести клетки трансформират вибрациите в електрически импулси, които се изпращат през слуховия нерв към мозъка. Това, което наричаме шумове, са всъщност просто звукови вълни, които са пренасят по въздуха.

Освен чуването, ушите имат и друга важна функция - балансът. Вътре във вътрешното ухо има три пръстеновидни канала, които съдържат течност. Гръбният (задният), латералният и антериорният (предният) канал оперират на различни нива и начинът, по който течността се движи в тези канали е всъщност начинът, по който мозъкът помага за установяването на баланс. Продължителното движение на тези течности е причината хората да се чувстват замаяни след въртене, преди отново да се върнат към нормално състояние в момента, в който течността спре да се движи. Ето защо ушните инфекции и болестите, засягащи ухото могат да засегнат баланса, както и чуването. 

Как да предпазим слуха си?

Що се отнася до ежедневието ни, ние постоянно сме заобиколени от поток от звуци с различен интензитет, като понякога те са толкова силни, че могат да навредят на слуха ни. Ключът към предпазването на слуха е в разбирането каква щета могат да причинят силните звуци.

Внезапни звуци като фойерверки или изстрел са силни звуци, които лесно могат да увредят слуха Ви. Повтарящо се излагане на звуци за дълъг период от време като шумни музикални фестивали, концерти или машини могат постепенно да нарушават слуха Ви, без дори да забелязвате. Такъв вид щета е вероятно да бъде постоянна.

Излагането на звуци с честота над 85dB може да засегне слуха Ви пернаментно, затова e хубаво да знаете по какъв начин може да се предпазите. Ако се притеснявате за своето чуване, нашият екип от експерти е на разположение да отговори на всичките Ви въпроси, свързани с предпазването и защитата на слуха в бъдеще, за да не изпускате специалните моменти.

Какво мога да направя, за да защитя слуха си?

Важно е да запомните, че може да предприемате превантивни мерки, за да предпазите слуха си.

  • Намаляване на времето, през което сте изложени на високи нива на шум.

  • Намаляне на звука на MP3 плейъри или други лични музикални устройства.

  • Избягвайте използване на твърде много шумни уреди по едно и също време у дома.

  • Когато купувате нови продукти, проверете dB. Колкото по-малък е той, толкова по-добре.

  • Преместете  се по-далеч от всеки източник на силни звуци.

  • Носете тапи за уши когато работите с шумни съоръжения (напр. косачки за трева).

Никога не правете нещо, което би могло да изложи слуха Ви на риск от трайни увреждания. 

Важно е да знаете по какъв начин Вашето чуване се променя и това, че ние може да Ви окажем помощ в тази насока при наличие на проблем. Център за слуха Fonio препоръчва редовна профилактика на слуха, за да сте сигурни, че няма да изпускате важните звуци от живота.