Безплатен телефон

0800 20 123
0800 20 123

Безплатен телефон

0800 20 123

Сляп и глух обиколи 127 държави

Сляп и глух обиколи 127 държави
Сляп и глух обиколи 127 държави

"Затворете си очите и си сложете ръцете на ушите, а след това отидете в Рим сами", така започва историята за Тони Джилс, който е направил, това, което за повечето хора е невъзможно.  Той е сляп и глух, но въпреки това е пътувал повече от мнозинството хора. До този момент има посетени 127 държави от всичките континенти.

 "Моят план е да продължа да пътувам, докато не остане непосетена страна в света, или най-малкото ще го правя, докато не умра", казва Тони, който е от Девън, САЩ.

Джилс тази година навършва 40 години. На девет месеца е бил диагностициран с дистрофия на костите и свръхчувствителност към светлина. На 6 години е потвърдено, че той е глух с двете уши, а до десетата му година започва и да ослепява. В момента е напълно сляп и 80 процента глух.

"Разбирам местата, които посещавам, като се изкачвам на тях: така почувствах Айфеловата кула и Статуята на Свободата," разказва той. Заради недъга му той усеща посетените места главно чрез допир - дали земята под него е от бетон и колко стар изглежда, или се движи по калдъръм. Той чувства промяната в атмосферата и усеща всяка разлика при поривите на вятъра. Посетил е най-известните църкви, джамии и други храмове само чрез допир и е усетил аромата, който се носи по площадите.

"Най-любими са преживяванията, които ми вдигат адреналина. 16 пъти съм правил бънджи скок, скачал съм от параглайдер, три пъти с парашут от самолет, бях на рафтинг в Австралия, Нова Зеландия, Коста Рика и Замбия."

Той пътува с дигитален уред, благодарение на който научава документите и плановете, които трябва да следва, необходимите телефонни номера, карти и необходимия му транспорт. Също така има слухов апарат, който да му помогне с малкото слух, който има, резервни батерии, резервни бастуни за слепи. Страната, която най-малко му е харесала в цял свят, е Армения, тъй като там всички го смятали за богат турист. Било му много трудно да получи помощ по улиците, а учтиви хора почти нямало. За най-добри места смята Нова Зеландия и Антарктида, а сред градовете любим му е Ушуайа в Огнена земя, който е и най-южния град на Земята.

 

Източник: Blitz.bg