Безплатен телефон

0800 20 123
0800 20 123

Безплатен телефон

0800 20 123

Загубата на слуха води до загуба на контакт с хората, с природата, с удоволствията от живота. И докато голяма част от страдащите обръщат внимание на проблема само на едно от ушите си (използвайки само един слухов апарат), то обикновено намаленият слух обхваща и двете.

Защо са ни две уши?

Истината е, че има причина да имаме две уши и се нуждаем от две работещи такива, за да чуваме и общуваме нормално. Хората са устроени да използват и двете си уши при улавянето на звуци. По този начин мозъкът може да обработи бързо и ясно получилия сигнал и да произведе чуване. Идентичен на проблема с очите (когато получаваме очила, за да използваме и двете си очи), така и за реалното решаване на проблемите със слуха, са необходими два слухови апарата.

Ето няколко примера защо две уши чуват по-добре от едно:

1. Локализация на звука

  • Задължително е да използвате два слухови апарата, за да разберете посоката, от която идват звуците. Това е много важно и за вашето здраве, тъй като по този начин може да се предпазите, пресичайки улица или да реагирате адекватно в затруднена ситуация. Също така няма да е необходимо да се обръщате към някого с „чуваващото” си ухо, когато разговаряте.

2.Подобрено разбиране на говора в тиха и шумна среда

  • Ако носите два слухови апарата, „избирателното” слушане е по-лесно постижимо. Това означава, че мозъкът се фокусира само върху разговора, който искате да чуете. Това е невъзможно, ако носите само един слухов апарат.
  • За много от хората със слухови проблеми не е възможно да провеждат нормален разговор, когато са в шумна среда. Ако сте решили проблемите и на двете си уши, ще имате възможност да ограничавате нежелания „заден” шум.

3.Чуване на по-далечно разстояние

  • С две уши човек може да чуе звук до 12 метра дистанция, с едно – едва до 3.

 

4.Отлично качество на звука

  • Тъй като носенето на два апарата разширяват перимертъра на обхват на звука, то това води и до приемането му с по-добро качество. С един слухов апарат получаването на естествен звук е почти невъзможно.

 

5. Идентификация на звука

  • Много шумове може да звучат еднакво, когато слушате с едното ухо. С два слухви апарата ще идентифицирате лесно всеки звук.

 

6. Активност и на двете уши

  • Носейки един слухов апарат, звуците се поемат само от едното ухо. Това крие опасност с течение на времето ухото, което е без апарат, да загуби способността си да чува и разбира. Носенето на два апарата поддържа и двете уши активни.

 

 

 

Проучване, направено сред повече от 1 000 души със слухова загуба, клиенти на Център за слуха Fonio, показва, че тези от тях, които са избрали два слухови апарата пред един, са значително по-доволни от резултата. Те не трябва да напрягат слуха си, за да чуват, което пък от своя страна води до по-голямото им спокойствие и подобрено качество на живот. 

green-line-img