Може ли плуването да причини загуба на слуха

Може ли плуването да причини загуба на слуха
Може ли плуването да причини загуба на слуха

Попитай Фонио е седмична рубрика, която отговаря на всички Ваши въпроси свързани със здравето на слуха, слуховата загуба и използването и поддръжката на слуховите решения.

„През лятото децата ми са постоянно в басейна и често някое от тях се връща с възпалено ухо. Тревожа се, че като се случва много често, това ще засегне слуха им. Може ли плуването да причини загуба на слуха?“ – З.М., Бургас

Отговорът е не. Малко вероятно е ушната инфекция от плуване да причини слухова загуба, стига да потърсите лечение възможно най-бързо.

Отит на плувеца се развива във външното ухо. Това е частта, която можете да видите. Тя продължава в отвора на ушния канал до тъпанчето. Нарича се „ухо на плувеца“, защото се получава след като водата е влязла в ухото и остава там след плуване. Специалистите го наричат отит на плувеца.

Водата, останала в ухото, създава топла и влажна среда, в която бактерията се развива. По-рядко срещани са инфекции, причинени от вирус или гъбички. Важно е да отбележим, че не се случва на всеки или всеки път когато плувате, тъй като ухото има изградени защитни механизми като ушната кал, чиято функция е да предотвратява такива проблеми.

Как да лекуваме отит на плувеца?

За щастие това състояние се лекува лесно с капки за уши, предписани от Вашия лекар. Важно е да го посетите възможно най-скоро след като почувствате симптомите, за да предотвратите влошаване на състоянието.

Първи признаци:

  • Сърбеж в ушния канал
  • Леко зачервяване на ухото
  • Лек дискомфорт, който можете да усетите, когато натиснете ухото си с пръст или леко го подръпнете
  • Прозрачна течност, която изтича от ухото
  • Временна загуба на слуха (заглушен звук)

Слухът се подобрява след като инфекцията премине. Затова е важно да се консултирате с лекар възможно най-бързо.

Как да предотвратим отит на плувеца?

  1. Използвайте тапи за уши
  2. Проверете дали в басейна има хлорирана или филтрирана вода
  3. Ако плувате в река, езеро или море се опитайте да разберете колко чиста е водата преди да отидете да плувате

Може да разгледате нашите предложения за защита на слуха ТУК